Akutni bronhitis

Akutni bronhitis (Bronchitis acuta) je akutno zapaljenje sluzokože bronhijalnog stabla, koje se najčešće završava potpunim anatomskim i funkcionalnim ozdravljenjem. 

Uzrok

Akutni bronhitis može da se javi u toku drugih bojesti, kao što su veliki kašalj, male boginje, crevni tifus…Kao samostalna bolest, bronhitis je infektivne prirode. Virusni bronhitis se obično javlja zimi u sklopu opšte prehlade. Bakterijski bronhitis nastaje spuštanjem infekcije iz usne duplje i gornjih delova disajnih puteva ili se nadovezuje na virusnu infekciju. Bronhitis može da se javi kao posledica udisanja iritanasa kao što su sumpor dioksid, fosfor, hlor i prašina ili zbog aspiracije želudačnog sadržaja, morske vode i drugih materija koje oštećuju sluzokožu. Retko može da bude izazvan parazitima i gljivicama.

Klinička slika

Bolesti obično predhode simptomi zapaljenja gornih disajnih puteva. Kašalj je osnovni simptom akutnog bronhitisa. U početku je suv ili sa malom količinom žilavog sekrta. Kasnije dolazi do iskašljavanja žitkog sadržaja. Kašalj može da bude isprovociran hladnim vazduhom, duvanskim dimom, fizičkom naporom, smehom ili govorom i da se javi u vidu napada. Ako dođe do suženja disajnih puteva (bronhospazam), onda se javlja otežano disanje (dispneja) i sviranje u grudima (vizing). Ponekad je kašalj praćen povraćanjem. Zbog naprezanja disajnih mišića u toku kašlja, može da se javi bol u čitavim grudima ili iza grudne kosti.

Fizički nalaz može da bude potpuno normalan. U nekim slučajevima se pri auskultaciji čuju difuzni visokotonski i niskotonski zvižduci. Karakretistično sviranje u plućima naziva se vizing.

Tok bolesti

Bolest obično traje 5 - 7 dana. Nekada kašalj i iskašljavanje mogu da se produže na 3 - 4, pa šak i više nedelja. Tada treba uporno tražiti uzrok, naročito tragati za bacilom tuberkuloze. Nekada može da se javi opstruktivni sindrom. Kod male dece i starijih osoba zapaljenje može da se spusti na najsitnije disajne puteve (bronhiole). To stanje, bronhiolitis, je ozbiljno i treba ga lečiti u bolnici.

Dijagnora

Osnovno u postavljanju dijagnoze je da se isključe teže bolesti, kod kojih postoji kašalj i iskašljavanje, kao što su tuberkuloza pluća, pneumonija, bronhiektazije, karcinom pluća i srčana dekompenzacija.

Terapija

Akutni bronhitis je laka bolest. Treba odležati nekoliko dana, unositi 2 - 4 litara tečnosti u vidu čajeva limunade, sokova i supe. Izbegavati pušenje i hladnoću. Ako je kašalj suv smiriti ga nekim antitusikom ili udisanjem vodene pare. Ako počne iskašljavanje, olakšati ga ekspektoransom, za koji, istina, mnogi smatraju da ima ograničeno dejstvo. Antibiotici širokog spektra se koriste kod dokazane bakterijske infekcije. Uzimati ih 5 - 10 dana. Ako postoji otežano disanje, koriste se bronhodilatatori, najbolje inhalacioni (takozvane pumpice).