Anemija - malokrvnost

Anemija (malokrvnost) je smanjenje koncentracije hemoglobina (Hgb), smanjenje mase eritrocita u krvi (Hct) i smanjenje broja eritrocita u jedinici zapremine (RBC).

Uzrok

Anemija predstavlja nemogućnost krvi da organima obezbedi dovoljno kiseonika (tkivna hipoksija). Prema uzroku nastanka anemije mogu biti:

  1. Anemije zbog bolesti matične ćelije, koja stvara eritrocite (crvena krvna zrnca) su aplastična anemija i čista aplazija crvene loze.
  2. Anemije zbog poremećaja proliferacije i diferencijacije matične ćelije (sazrevanje matične ćelije) su anemija u hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, u endokrinim bolestima i urođene diseritropoezne anemije.
  3. Anemije zbog poremećaja sazrevanja eritrocita zbog poremećaja sinteze DNK, nedostatka vitamina B12, folne kiseline, gvožđa ili  poremećaja metabolizma purina i pirimidina.
  4. Anemije zbog povećane ili ubrzane razgradnje eritrocita što je posledica poremećaja u crvenim krvnim zrncima ili van njih.

Tegobe kod anemije

Tegobe i znaci anemije su brojni, a predstavljaju posledicu same anemije i poremećaja koji je izazvao anemiju. Najčešće i najranije tegobe su malaksalost, umor, brzo zamaranje i opšta mišićna slabost. Zatim se javlja ubrzam srčani rad, a kod starijih bolesnika teško disanje pri naporu (dispneja) i bolovi u grudima. Zbog nedovoljne količine kiseonika u mozgu javljaju se nesvestica, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, mrlje pred očima, nedostatak koncentracije, pospanost, trnjenje u rukama i nogama. Mogu biti prisutni gubitak apetita, muka, gađenje, nekad povraćanje, osećaj sitosti posle unosa male kličine hrane, gubitak telesne težine, umereno povišena telesna temperatura, kod žena poremećaj menstruacije (amenoreja ili menometroragija) i kod muškaraca gubitak libida. Kod starijih bolesnika mogu da se jave pri hodu grčevi u listovima.

Najkarakterističniji znak anemije je bledilo sluzokože oka i usta, noktiju i dlanova. Bledilo kože nije pouzdan znak, jer boja kože zavisi i od prisustva pigmenta i stanja krvnih sudova u njoj. Nokti se lako lome i listaju, kosa lako opada i gubi sjaj. Jezik je bledo - crven, gladak i sjajan. Na srcu se čuje tahikardija (ubrzan rad) i sistolni šum, a na EKG-u nekada postoje znaci nedostatka kiseonika. Zbog nedovoljne količine kiseonika u bubrezima mogu da se jave belančevine u mokraći i lako povećanje kreatinina u krvi. Kod teških anemija uvećavaju se slezina i jetra.

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza se postavlja na osnovu broja eritrocita (RBC), koncentracije hemoglobina (Hgb) i vrednosti hematokrita (Hct). Uzrok se određuje pregledom krvnog razmaza i zavisno od njegovog nalaza sprovodi terapija. Najčešće je nadoknada gvožđa.