Akutno zapaljenje bešike - Cistitis

Akutno zapaljenje bešike (cistitis acuta) je relativno često oboljenje, posebno kod žena.

Uzrok

Zapaljenje bešike je najčešće izazvano bakterijama. Ešerihija koli se najčešće sreće kod žena, Proteus kod muškaraca. Zatim cistitis mogu izazvati Klebsiela, Enterobakter i Pseudomonas. Kod žena u reproduktivnom periodu, uzročnici mogu da budu Klamidija, Trihomonas, Kandida, Herpes virus i Gonokok, koji su dospeli iz polnih organa, gde su izazvali zapaljenje vagine ili grlića materice. Kod dijabetičara je cistitis obično izazvan gljivicom Kandidom albikans, kojoj odgovara prisustvo šećera u mokraći. Zapaljenju bešike doprinosi i nošenje katetera, zračenje X-zracima i neki lekovi npr. Ciklofosfamid. Cistitis se često javlja posle polnog odnosa -"Cistitis medenog meseca". 

Tegobe kod cistitisa

Glavne tegobe su učestalo i bolno mokrenje, krv u mokraći i osećaj nelagodnosti iznad stidne kosti. Mokraća ima neprijatan miris. 

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma i nalaza leukocita (više od 5 leukocita u vidnom polju), bakterija i eritrocita u mokraći. Urinokulturom se otkriva na koji antibiotik su osetljive bakterije. Ona je obavezna kod trudnica i ponavljanih infekcija. Kod žena koje imaju infekciju bacilom tuberkuloze ili klamidijom, u mokraći mogu da budu prisutni samo leukociti. 

Terapija

Kod žena, koje su seksualno aktivne, antibiotici se daju 3 dana. Kod trudnica, muškaraca, starih, dece, dijabetičara i ako tegobe traju duže od 7 dana, lečenje se sprovodi 7-10 dana. U lečenju se koristi Bactrim 2X2 tablete, koji je veoma efikasan, Nitrofurantoin 50 -100 mg 4 X dnevno, Ciprofloksacin 250 - 500mg 2 puta dnevno, Cefaleksin 250 - 500mg 4 X 1. Ređe se koriste drugi antibiotici kao Doksiciklin 2 X 1 i Panklav.

Ako ne dođe do izlečenja, to može da znači da je u pitanju infekcija bubrega i tada se sprovodi antibiotska terapija, po rezultatu antibiograma, u trajanju od 14 dana. Ako nema izlečenja posle 14 dana, radi se o komplikovanom zapaljenju bubrega i sprovodi se antibiotsko lečenje u trajanju od 4 do 6 nedelja.