Hronično zapaljenje bešike - Cistitis chronica

Zapaljenje bešike koje se ponavlja predstavlja hronični proces (Cistitis chronika). Javlja se kao relaps i reinfekcija.

Relaps

Relaps je obnova zapaljenja istom bakterijom, koje se javlja unutar 3 nedelje od izlečenja predhodnog. On znači da je lečenje bilo neuspešno, a češće se javlja kod kamena u bubregu, policističnih bubrega i vraćanja mokraće iz bešike u uretere (refluks). 

Reinfekcija

Reinfekcija je ponovljena infekcija drugim izazivačem. Obično se javlja 6 nedelja posle izlečenja predhodnog zapaljenja. Ukazuje na slabost odbrambenih mehanizama organizma. 

Tegobe kod hroničnog cistitisa

Glavne tegobe su učestalo i bolno mokrenje, krv u mokraći i osećaj nelagodnosti iznad stidne kosti. Mokraća ima neprijatan miris. Znači, tegobe su iste kao kod akutnog zapaljenja, s tim da intenzitet tegoba može da bude različit.

Hronični cictitis kod žena

Javlja se kod 20 % žena koje su imale akutni cistitis. Zapaljenje je najčešće izazvano bakterijom Ešerihija koli. 

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisustva karakterističnih tegoba i nalaza bakterija, leukocita i eritrocita u mokraći. Za pregled se, kao i kod muškaraca, uzima prva jutarnja mokraća, jer u njoj ima najviše bakterija. Posle jutarnje toalete uzima se za pregled srednji mlaz mokraće. Obično ima više od 100.000 bakterija u 1ml urina, mada i prisustvo manjeg broja bakterija uz karakteristične simptome znači zapaljenje. Broj leukocita je veći od 5 u vidnom polju. Urinokulturom se otkriva na koji antibiotik su osetljive bakterije. Ona je obavezna. Kod žena koje imaju infekciju bacilom tuberkuloze ili klamidijom u mokraći mogu da budu prisutni samo leukociti. 

Intravenskom urografijom (IVU - rendgensko ispitivanje bubrega) može da se nađe kamen u mokraćnim putevima, vezikoureteralni refluks (vraćanje mokraće iz bešike u mokraćne kanale), hronični pijelonefritis ili veza (fistula) između bešike i vagine ili debelog creva. 

Terapija

Dok ne stigne rezultat urinokulture, koristi se Bactrim, Nitrofurantoin, Cefaleksin ili Ciprofloksacin. Zatim se daje antibiotik po antibiogramu. 

Preventiva

  • Žene koje imaju više od tri cistitisa u zadnjih godinu dana se leče tronevnom antibiotskom terapijom.
  • Preventivno uzimaju po 1 - 2 tablete Bactrima posle seksualnog odnosa
  • ili u dužem periodu piju Bactrim 1 X 1 - 2 tablete, Nitrofurantoin 1 X 1 ili Fluorokinolon 1 X 1.
  • Sok od borovnice, jer onemogućava Ešerihiju koli da prione uz zid bešike i izazove zapaljenje.
  • Veći unos tečnosti je koristan. 

Hronično zapaljenje bešike kod muškaraca

Kod muškaraca infekcije nastaju bakterijama koje dospevaju iz prostate ili bubrega. Najčešći izazivač je Proteus. 

Kod mlađih od 50 godina povećani rizik od infekcije je vezan za analni seks i seksualni odnos sa ženom koja ima bakterijsku infekciju. Ako muškarac nema ove faktore rizika, a infekcije se ponavljaju treba obavezno sprovesti detaljno urološko ispitivanje. Tada se nađe uzrok hroničnog zapaljenja, koji je najčešće kamen u prostati ili zapaljenjsko žarište u njoj. 

Terapija se sprovodi Bactrimom, Nitrofurantoinom ili Cefaleksinom. Kada se dobije rezultat urinokulture nastavlja se lečenjem odgovarajućim antibiotikom. Terapija traje 10 do 14 dana.