Goodpasture sindrom - još jedna alergija

To je teško oboljenje mladih muškaraca, nepoznatog uzroka, koje se karakreriše glomerulonefritisom, plućnim krvarenjem i antitelima protiv bazalne membrane glomerula u serumu (GMB-antitela).Ova retka bolest, nepoznatog uzroka, se javlja kod mladih muškaraca u proseku oko dvadeset pete godine života. Spada u grupu autoimunih bolesti. 

Tegobe

Glavni simptomi su iskašljavanje krvi, teško disanje i naglo propadanje bubrega. Bolest obično počinje respiratornom infekcijom. Bolesnik teško diše (dispneja) i iskašljava krv. Krvarenje iz pluća može da bude toliko obilno da dovede do ugušenja. Rendgenski nalaz ukazuje na obostrano progresivno zapaljenje pluća. Posle više nedelja ili meseci dolazi do pojave krvi i belančevina u mokraći (hematurija i proteinurija). Ubrzo se razvija malokrvnost (hipohromna anemija), a nekada postoji i povišen krvni pritisak. Izlučivanje mokraće se smanjuje (oligurija) i razvija se bubrežna insuficijencija.

U ranoj fazi bolesti u preko 90% slučajeva u serumu se nalaze cirkulišuća IgG antitela.

Terapija

Osnovni lekovi su imunosupresivi tj. visoke doze kortikosteroida i ciklofosfamid. Dužina lečenja je različita ali ono nikada nije kraće od 12 do 18 meseci. Eliminacija imunih kompleksa plazmaferezom je korisna.U akutnoj fazi bolesti obično je neophodna mehanička ventilacija i hemodijaliza. 

Prognoza

Prognoza bolesti je veoma loša. Uzrok smrti je obično plućno krvarenje i respiratorna insuficijencija.