Perianalni apsces

Ako vam je odlazak u wc noćna mora, a sedenje i hod mučni i bolni u pitanju je najčešće perianalni apsces. Perianalni apsces je šupljina ispunjena gnojem, koja se nalazi u blizini anusa, čmara, nekad površno ispod kože, a nekada u dubini.

Može da nastane zbog zapušenja izvodnih kanala sluznih žlezda (koje stvaraju sluz koja olaksava defekaciju) ili zbog tromboze unutrašnjih hemoroida. Bolest se ispoljava nesnosnim bolovima koji onemogućavaju sedenje, hod, san, a prilikom defekacije je javlja užasan bol. Češće se razvija u dubini, nego površno. U tom slučaju se u početku spolja ne uočava skoro ništa. Kasnije se javlja crvenilo i otok.

Leči se incizijom i drenazom (napravi se mali rez da bi gnoj mogao da se evakuise, a nastala šupljina se ispuni gazom). Radi se u anesteziji. Čim se gnoj evakuiše, bolesniku se znatno smanje tegobe. Rana obično brzo zaraste. Međutim, u nekim slučajevima se nakon apscesa formira fistula, tj. ostaje nesrastao kanalić koji može da se zapuši i da ponovo nastane apsces. U tom slučaju mora da se operiše.