Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontrakturaDupuytrenova kontraktura je skvrčavanje dlanske fascije koje se ispoljava formiranjem čvorića na dlanu, kasnije povlačenjem prsta, najčešće domalog i malog, prema dlanu što na kraju dovodi do ukočenja prsta.

Uzrok bolesti

Iako je bolest relativno česta, uzrok nije poznat. Primećeno je da se češće javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, posebno onih koji rade težak fizički posao, kao i kod osoba koje obavljaju posao koji se sastoji u čestom ponavljaju pojedinih pokreta šake. Bolest može da se javi i osoba koje ne opterećuju mnogo šaku. Češće se javlja kod obolelih od šećerne bolesti i epilepsije i uopste kod hroničnih bolesnika i alkoholičara.   

Simptomi

Poremećaj se sastoji u zadebljanju dlanske fascije, koja se skraćuje, skvrčava i povlači prste prema dlanu. Kasnije može da se spoji sa kožom. Tetive i njihovi omotači nisu zahvaćeni ožiljavanjem, ali je njihovo funkcionisanje poremećeno, jer koža i fascija ne omogućavaju pun pokret prstiju.

U početku bolesti javljaju se zadebljanja ispod kože u vidu čvorića i traka. To bolesnicima liči na žulj pa ne obraćaju pažnju. Koža je zategnutija, napetija povučena prema naborima dlana. Linije na dlanu postaju uočljivije, dublje, ali ni to ne deluje zabrinjavajuće. Bolesnici se obično javljaju kasnije kada uoče na ne mogu da opruže domali prst i kada to počne da ih ometa u poslu ili im smeta iz estetskih razloga.

Zadebljanje dlanske fascije je najizrazenije u pravcu prsta. Koza iznad moze da bude srasla sa fascijom u drugim delovima nije pa deluje namreškano tj. na dlanu u pravcu zahvaćenih prstiju se vide udubljnja, a između njih kao da je dlan otečen. Prst najpre ne može da se opruži u zglobu sa dlanom (metakarpofalangijalni zglob se najpre ukoči), a zatim se koči zglob između kostiju prsta (interfalangijalni zglob). U kasnijoj fazi prst je znatno povučen prema dlanu i ne može da se opruži. 

Bolest se javlja na jednoj ili obe šake, a ukočenost (kontraktura) najčešće zahvata domali prst, ređe mali. Ponekad je zahvaćeno stopalo što se naziva Ledderhosenova bolest ili penis - Peyronieva bolest.

Lečenje

U početku se kontraktura leči fizikalnim procedurama (ultrazvuk, laser). Bolesnik sam može da masira dlan, opruža i skuplja prste, maže kremu ili gel sa mukopolisaharidazom. Hiruško lečenje se sprovodi kada je funkcija šake poremećena. Sastoji se u uklanjanju zadebljalog dela dlanske fascije. 

U poslednje vreme se koristi ubrizgavanje injekcije sa kolagenazom (Xiapex) enzimom koji razlaže zadebljanje. Lek se ubrizgava u zadebljalu tračicu koja povlači prst. Nema mnogo studija koje potvrđuju prednost ovog tretmana u odnosu na operaciju, ali ima podataka da su neki pacijenti uspeli da isprave prst bez operacije.