Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je jedan od najčešćih razloga javljanja Porodičnom lekaru. Treba da se leči, jer utiče na kvalitet života i može da predstavlja "podlogu" za astmu.

Značaj bolesti 

Bolest se obično javlja kod mlađih od 20 godina (kod 80% bolesnika), ako se ne leči adekvatno prati ih celog života. Može da se javi i kasnije, pa i u trećem dobu. Alergijski rinitis nije teška bolest, ne ugrožava život, ali utiče na njegov kvalitet, jer izaziva tegobe kao što su umor, uznemirenost, nesanica, nagluvost, nervoza, mučnina, osećaj tuge i depresije. Kod dece dominira uznemirenost i hiperreaktivnost.

Alergijski rinitis je faktor rizika ili podloga za pojavu nekih bolesti i stanja: astma, rinosinuzitis, polipoza, zapaljenje srednjeg uva sa iscedkom. Bolesnici češće oboljevaju od akutnih respiratornih infekcija gornjih disanih puteva, one su kod njih teže i duže traju.

Šta je alergijski rinitis

Alergijski rinitis je simptomatska bolest nosa koja nastaje delovanjem određenih alergena. Nakon udisanja alergena posredstvom IgE antitela nastaje upala sluzokože nosa. Posledica upale je curenje bistrog sekreta iz nosa (rinoreja), kijanje, svrab i zapušenost nosa. U 40 do 70% bolesnika javljaju se i očni simptomi: crvenilo, suzenje i svrab očiju.

Podela alergijskog rinitisa

Bolest može da traje tokom cele godine (permanentni rinitis). Nekada se javlja u određenom delu godine - sezonski rinitis. Na primer osobe alergične na ambroziju imaju tegobe od početka jula do prvih mrazeva, jer tada cveta ova biljka.

Tegobe nisu podjednako jake kod svih bolesnika, pa rinitis može da bude blag, umeren i težak. Ni tegobe nisu iste kod svih. Može da dominira zapušenost nosa - opstruktivni rinitis. Kod drugih bolesnika nos nije mnogo zapušen. Njih muši curenje nosa - sekrecijski rinitis.

Kod nekih bolesnika postoje samo simptomi od strane nosa. Kod drugih osim alergije nosa postoje simprtomi od strane  pluća i kože. Neki bolesnici su alergični samo na jedan alergen, drugi na više njih.

Dijagnoza

Nije teško postaviti dijagnozu jer se čovek žali na tipične simptome. Kod deteta se uočava da diše na usta, govori kroz nos, češa nos, neretko ima poprečnu brazdu na polovini nosa nastalu zbog češanja i brisanja nosa dlanom odozdo naviše - "alergijski pozdrav". Ponekad ima crvenu i suvu kožu obraza. Kod odojčadi može da se javi osip nakon određene hrane.

U nejasnim slučajevima potreban je ORL pregled, kožni test, bris sluzokože nosa, određivanje eozinofila u perifernoj krvi (povišeni su), merenje ukupnog i specifičnog IgE. (opširnije o dijagnozi alergijskih bolesti)

Lečenje

Lečenje bolesti je kompleksno. Sprovodi se primenom dekongestivnih kapi, antihistaminika, kortikosteroida u obliku spreja za nos i vakcinom. (opširnije o lečenju alergijskog rinitisa).